W Polsce każdego roku marnuje się blisko 5 milionów ton żywności. Najwięcej, prawie 3 miliony ton, wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych. W ponad 65% przypadków żywność wyrzucana jest z powodu zepsucia. Wierzymy, że nasza sieć może to zmienić dzięki przemyślanej współpracy z klientami oraz partnerami biznesowymi i społecznymi. Już od 2016 roku intensywnie rozwijamy projekt przekazywania nadwyżek żywności w formie darowizny bezpośrednio ze sklepów do organizacji zajmujących się pomocą żywnościową.
Współpracujemy z ponad 140 organizacjami pożytku publicznego. W 2021 roku przekazaliśmy im ponad 14,7 tys. ton żywności (o 18% więcej niż w 2020 roku) o łącznej wartości ponad 156 mln zł.
Dzięki pracownikom organizacji oraz wolontariuszom do osób najbardziej potrzebujących, organizacji charytatywnych, jadłodajni i stołówek trafia żywność wciąż pełnowartościowa – artykuły z krótkim terminem przydatności, z uszkodzonym opakowaniem, dojrzałe owoce i warzywa oraz pieczywo. Działania te rozpoczęliśmy na 3 lata przed wejściem w życie, obowiązującej od 2019 roku, ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
Od 2020 roku prowadzimy kampanię informacyjną i edukacyjną „Razem Przeciw Marnowaniu”. Przekazujemy informacje, przedstawiamy najlepsze praktyki i propagujemy działania zapobiegające marnowaniu żywności. Wiemy, że drobne modyfikacje zwyczajów naszych klientów – pomnożone przez miliony osób odwiedzających nasze sklepy – mogą przynieść realną zmianę. W 2021 roku skupiliśmy się na kwestii właściwego przechowywania żywności w domu. Badania wskazują, że nieprawidłowe przechowywanie jedzenia jest jednym z głównych powodów jego wyrzucania.

Więcej informacji o naszej kampanii „Razem Przeciw Marnowaniu” znaleźć można na stronie https://www.biedronka.pl/pl/razem-przeciw-marnowaniu
Zbiórki żywności
Od wielu lat nasza sieć wspiera charytatywne zbiórki żywności w sklepach organizowane przez organizacje pomocowe. Od 2010 roku dzięki ofiarności i zaangażowaniu naszych klientów zebraliśmy wspólnie ponad dziewięć tysięcy ton jedzenia, które za pośrednictwem Caritas (4,3 tys. ton) i Banków Żywności (4,7 tys. ton) trafiło do tych,którzy najbardziej go potrzebują. W związku z trwającą pandemią organizacja zbiórek w tym roku była utrudniona, a część z nich odbyła się bez udziału wolontariuszy.
Inicjatywy, w których uczestniczyliśmy w 2021 roku, to między innymi:
- Zbiórka żywności „Tak. Pomagam!” organizowana przez Caritas. Do koszy w 641 sklepach naszej sieci klienci mogli wkładać artykuły z długim terminem przydatności do spożycia. Ponad 95 ton żywności trafiło do seniorów, dzieci, rodzin wielodzietnych, samotnych rodziców, osób bezdomnych, chorych i bezrobotnych.
- Świąteczna Zbiórka Żywności, która pod hasłem „Święta godne, nie głodne” odbyła się po raz dwudziesty piąty w listopadzie 2021 roku. Uczestniczyło w niej 729 naszych sklepów, w których udało się zebrać ponad 86 ton żywności dla osób potrzebujących. Świąteczną Zbiórkę Żywności organizuje Federacja Polskich Banków Żywności.
- Wielkanocna Zbiórka Żywności – w 125 sklepach naszej sieci do koszy rozstawionych przez wybrane lokalne Banki Żywności zebrano siedem ton żywności – aż 38% żywności zebranej podczas zbiórki wielkanocnej.