Owoce i warzywa, które trafiają do naszych klientów, są świeże, smaczne i wysokiej jakości. Przez lata wypracowaliśmy kulturę utrzymania świeżości, w której tworzenie angażujemy pracowników działu jakości, sprzedawców oraz rolników i dostawców. Promujemy kupowanie warzyw i owoców – a tym samym kreujemy zdrowe nawyki żywieniowe – również poprzez odpowiednią aranżację wnętrz sklepów – produkty te eksponujemy w pobliżu wejścia.
Ogromna grupa pracowników sieci Biedronka ukończyła nasz specjalistyczny kurs „Zostań Świeżoznawcą”, podnosząc w ten sposób swoje kompetencje w zakresie zapewnienia należytej jakości warzyw i owoców.
Świeżoznawcy dbają o ich odpowiednie przechowywanie, ekspozycję i dostępność w sklepach. Selekcjonują warzywa i owoce, które znajdują się w naszej ofercie i regularnie przeglądają produkty dostępne w sklepie – zwłaszcza te najmniej trwałe bądź wrażliwe na światło i temperaturę.
Wstępne szkolenie dla „Świeżoznawców” przechodzą wszyscy nowo zatrudnieni pracownicy. Trwa ono dwa dni i obejmuje ogólne zasady pracy z produktami świeżymi w podziale na kategorie. Osoby zainteresowane dalszą specjalizacją mogą pogłębiać zdobytą wiedzę, uczestnicząc w prezentacjach, degustacjach i dalszych szkoleniach.

W 2022 roku szkolenie wstępne pt. „Zostań Świeżoznawcą” ukończyło 20 575 osób.
Więcej o Świeżoznawcach i naszym podejściu do świeżości piszemy na www.swiezoznawcy.pl.